0-6 Aylık Bebekler İçin 11 Basit Aktivite

0-6 Aylık Bebekler İçin 11 Basit Aktivite

Bir bebeğin hayatının ilk altı ayı, zamanla oturabilecek ve oynayabilecek küçük bir insana dönüştüğü için inanılmaz bir zamandır. Bebeğiniz kendi hızında gelişecek olsa da, bu büyümeyi teşvik etmenin yolları vardır ve bunu yapmak için de geçerli ve önemli nedenler vardır.

Çocuk Gelişimi Enstitüsü’nün kurucusu olan çocuk ve ergen psikoloğu ve Kaliforniya Üniversitesi, Irvine Tıp Fakültesi’nde Psikiyatri ve İnsan Davranışları klinik profesörü olan Robert Myers, "Çocuğunuzun beynini bu süre boyunca uyarmak ve ona keşfedebilecekleri durumlar sağlamak, çevreleriyle temasa geçmelerini sağlayan şeyleri öğrenmelerine yardımcı oluyor. Onlarla birlikte gelişimsel faaliyetler yapmak da ebeveynleri çocuklarına bağlıyor ve daha iyi bir gözlemci yapıyor, bu nedenle çocuk doktoruna gittiklerinde doktora çocuğun gelişimsel durumu hakkında iyi bilgi verebilirler." diyor.

Çocuğunuza yaratıcı bir şekilde destek vermeniz için, önde gelen üç çocuk gelişimi uzmanı tarafından önerilen basit ve gelişimi teşvik eden bazı aktiviteler hazırladık. Okuyun ve ilham alın!

1. DİNLEMEK

Yapılması gerekenler: Abartılı ses tonları kullanarak çocuğunuza şarkı söyleyin ve konuşun. Bebeğinizin yüz ifadelerini izleyin ve farklı tonlara nasıl tepki verdiğini görün.

Öğrenilen beceriler: Dil gelişimi

2. TAKİP ETME

Gerekli malzemeler: Sünger top veya pelüş hayvan gibi küçük, yumuşak, renkli bir oyuncak.

Yapılması gerekenler: Bebeğiniz sırt üstü yatarken, oyuncağı yüzünün önünde tutun ve gerekirse dikkatini çekmek için yavaşça veya nazikçe oyuncağa dokunun. Sonra oyuncağı bir yandan diğer yana hareket ettirin ve bebeğinizin gözleriyle takip etmesini teşvik edin.

Öğrenilen beceriler: Görsel takip, görsel gelişim

3. DANS ETME

Gerekli malzemeler: Müzik

Yapılması gerekenler: En sevdiğiniz şarkılardan birini açın ve bebeğinizi kucağınızda güvenli bir şekilde tutarken, yavaşça müzikle birlikte hareket edin.

Öğrenilen beceriler: Dinleme becerisi. "Bu aynı zamanda müziğe olan ilgiyi de teşvik ediyor ve duygusal gelişim için önemli olan ebeveyn bağını güçlendiriyor."

4. ŞARKI SÖYLEME

Yapılması gerekenler: Çocuğunuz ağlıyorsa, yatıştırıcı bir sesle ona bir ninni söyleyin. Klasik ninnileri hatırlamıyor musunuz? Sorun değil. Şarkı sözlerini çevrimiçi olarak bulabilir veya kendi şarkılarınızı oluşturabilirsiniz.

Öğrenilen beceriler: Dinleme, duygusal düzenleme

5. YANSIMALAR

Gerekli malzemeler: Bebek için güvenli olan bir ayna

Yapılması gerekenler: Bebeğinize aynadaki yansımasını gösterin, sonra "Bu kim?" diye sorun. Kendi yansımanızla ya da kardeşleri veya oyuncakları aktiviteye dâhil edebilirsiniz.

Öğrenilen beceriler: Görsel, sosyal ve duygusal gelişim

6. BEBEK OTURUŞU

Yapılması gerekenler: Bebeğinizin kafa kontrolü iyi ise, onu sırt üstü yatırın, ellerinizi kollarının altına koyun ve yavaşça oturma pozisyonuna yönlendirin. Bebeğiniz zamanla kas tonusu ve gücü kazandıkça, bu hareketi ellerini tutarak ve yavaşça oturtmak için yapın.

Nova Southeastern Üniversitesi Mailman Segal İnsani Gelişme Merkezi dekanı ve ‘Birlikte Oynayalım ve Öğrenelim’ yazarı Roni Cohen Leiderman, "Tıpkı yetişkinlerde kasların defalarca kullanıldığında güçlendiği gibi, bebekler için de aynı şey geçerlidir. Aslında, bebeğiniz güç ve denge geliştirdikçe, kendisini yönlendirdiğinizden daha hızlı bir şekilde hareketi yapmaya başlayabilir.” diyor.

Öğrenilen beceriler: Motor beceriler, kafa kontrolü

7. MASAJ

Yapılması gerekenler: Bebeğiniz sessiz ve uyanık bir durumdayken, kıyafetlerini çıkarın ve sıcak bir odada yumuşak bir havluya veya battaniyeye yatırın. Bebeğinizin kollarına, bacaklarına nazikçe dokunarak masaj yapın. Dr. Leiderman, "Bebeklere sık sık ve nazikçe dokunulduğundan emin olmalıyız. Bu dokunuşlar bebeklerin gelişmesini destekler." diyor.

Öğrenilen beceriler: Beden farkındalığı, bağ kurma

8. LİDERİ TAKİP ETME

Yapılması gerekenler: Masaya dokunarak, ellerinizi açıp kapatarak, alkışlayarak ve el sallayarak çocuğunuzun üst üste kaç hareketi taklit edebileceğini görün. İpucu: Bebeğinizin daha önce yapabildiği bir şeyle başlayın, tıpkı masaya vurmak gibi.

Eklemeler: Yeni ve daha karmaşık hareketler ekleyerek zorluğu artırın, ancak bebeğinizin tepkilerine dikkat edin. Sinirli görünüyorsa tekrar düzenleyin çünkü etkinlik eğlenceli olmalıdır.

Öğrenilen beceriler: Taklit, konuşma, bellek

9. UÇMA

Yapılması gerekenler: Bebeğinizi kucağınıza koyun ve ellerinizle kavrayın, böylece tamamen desteklenir. Sonra yavaşça onu kaldırın ve uzaya fırlayan bir roket gibi yukarı, aşağı, geri ve ileri hareket ettirin. Aktiviteye ses efektleri de ekleyebilirsiniz. Dr. Leiderman, "Bebekler sürpriz unsurunu severler ve sürprizler aracılığıyla öğrenirler. Ayrıca dünyayı farklı bir perspektiften görüyorlar ve bunun gelişimlerinden büyük bir rolü vardır." diyor.

Öğrenilen beceriler: Vücut hareketi ve uyarılma

10. VURUŞ

Gerekli malzemeler: Kâğıt mendil

Yapılması gerekenler: Bir veya iki yaprak kâğıt mendili alarak, bir koltuğun minderinin altına, bir perde gibi asılacak şekilde yerleştirin. Bebeğinizin çoraplarını çıkarın, sırtüstü yatırın ve ayakları mendile değecek şekilde yerleştirin. Begin With a Blanket: Bebekler için Yaratıcı Oyun ve CanDoKiddo.com’un kurucusu ergoterapist Rachel Coley, "Bebeğiniz tekmelemeye yavaş başlıyorsa, kâğıdı elinizle hafifçe sallayın veya ayaklarına hafifçe vurun."

Öğrenilen beceriler: Beden farkındalığı, neden ve sonuç, duyusal düzenleme

11. BASKET

Gerekli malzemeler: Küçük halkalar veya boş bir sepet olarak kesilmiş boş kâğıt havlu veya tuvalet kâğıdı kartonları

Yapılması gerekenler: Sepeti kâğıt halkalarıyla doldurun ve bu halkaları ve bebeğiniz karın üstü yatarken, bir yastığa yaslanmışken veya onu kucağınızda elinizle tutarken önüne yerleştirin. Ellerini halkalara doğru itmesini ve çarpmasını teşvik edin veya onları kavramasına yardımcı olmak için kabın kenar kısımlarını kullanın.

Eklemeler: Farklı bir dokunma hissi sağlamak için kesilmiş halkaları şeritler veya banyo lifleri ile değiştirin. (Kurdele kullanırken de gözlerinizi daima bebeğinizin üzerinde tutun ve nesneyi kolunuzun ulaşabileceği bir yerde tutun.) Golf topları da, metal bir tavaya atıldığında büyük bir ses çıkardıkları için eğlenceli bir nesne olabilir.

Öğrenilen beceriler: Kavrama ve serbest bırakma, dokunsal uyarılma, el-göz koordinasyonu

Kaynakça: https://www.parents.com/baby/development/growth/11-simple-activities-for-babies-0-to-6-months/

Benzer Makaleler

Sizin için seçilmiş güncel içerikler

Deneyimimizi geliştirmek için çerezler kullanıyoruz