Bebeklerde Gelişim Aşamaları: Haftalık Gelişim Rehberi

Bebeklerde Gelişim Aşamaları: Haftalık Gelişim Rehberi

Bebeğinizin nasıl büyüdüğünü merak ediyorsanız, 52 haftalık harika gelişim aşaması için okumaya devam edin. Ve eğer bebeğiniz kilometre taşı çizelgesinde belirtilenleri tam olarak yapmıyorsa endişelenmeyin; her çocuk tamamen benzersiz ve bireysel bir şekilde büyür. Soruları ve endişeleri daima çocuk doktorunuzla görüşün.

Yeni doğanda Gelişimsel Aşamalar

1.Hafta: Sadece bir hafta oldu, ancak yeni doğmuş bebeğiniz size güvenebileceğini zaten biliyor. Şimdiye kadar, sesinizi tanıyabilir ve bu tanıdıklık, geliştiği rahim dışındaki garip ve yeni bir dünyaya uyum sağlamasına yardımcı olur. Sözlerinizi anlayamıyor ama onunla sık sık sevgi ve rahatlığın bir ifadesi olarak konuşabiliyorsunuz.

2.Hafta: Yaşamının ikinci haftasında bebeğiniz 20-35 cm uzaklıktaki nesnelere odaklanabilir (bakım sırasında onun gözleri ve sizin gözleriniz arasındaki mesafe). Küçük çocuğunuzu beslerken, başınızı yavaşça sağa sola hareket ettirin ve gözlerinin sizi takip edip etmediğine bakın. Bu, göz kaslarını ve izleme becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.

3.Hafta: Bebeğinizin hareketleri hala rastgele ve sarsıntılı olmasına rağmen, üç haftaya kadar yatmaya başlayabilir. Onu tutarken, duruşunu size göre nasıl ayarladığını izleyin. Kollarınızı ve hatta kokunuzu sakinleştirici ve rahatlatıcı buluyor.

4.Hafta: Bebeğinizin ses tellerini ağlamaktan başka bir şekilde kullandığını fark ettiniz mi? Bebekler taklit ederek öğrenirler, bu yüzden seslerini onlara tekrar edin.

1.Ayda Gelişimsel Aşamalar

5.Hafta: Bu hafta, bebeğinizin hareketleri daha pürüzsüz ve daha amaçlı hale geliyor ve bu rastgele sarsıntılı hareketler kaybolmaya başlıyor. Vücudunu kullanması için her gün bir zaman ayarlayın – örneğin, onu yavaşça oturma pozisyonuna çekebilir ve ona nazik bir mini egzersiz yapabilir veya kolunuzla karnını tutarak "uçmasına" izin verebilirsiniz. Tabi bu hareketler sırasında her zaman bebeğinizin başını desteklemelisiniz.

6.Hafta: Bu dönemde, bebeğiniz ilk gerçek gülümsemesini gösterecek. Nasıl anlayabilirsiniz? Ağzını yukarı doğru hareket ettirirken gözleri parlayacak ve genişleyecektir.

7.Hafta: Bebeğiniz duyularını anlamaya başlıyor. Çıngıraklara bakıp çıkardığı sese odaklanabilir. Ayrıca, düz siyah ve beyaz renklere göre parlak tonları ve üç boyutlu nesneleri tercih ederek renklere yönelebilir.

8.Hafta: Küçük çocuğunuzun kafası hala titrekken, boyun kasları gün geçtikçe güçleniyor. Aslında, bebeğiniz başını yaklaşık 45 derece kaldırabilir. Her gün kısa süreliğine onu karnınıza koyun, böylece pratik yapabilir.

2.Ayda Gelişimsel Aşamalar

9.Hafta: Sesler özellikle de yüksek perdeli sesler bebeğinizi büyüler. Ayrıca konuştuğunuz şeylerle ilgilenir ve onunla konuşurken ağzınıza dikkatle bakar. Hatta değişik sesler ile size cevap verebilir.

10.Hafta: Bebeğiniz 10. hafta civarında bir grup içerisinde ebeveynlerinin yüzlerini seçebilir. Tanıdık biri yaklaştığında, geniş gözlerle ve neşeli kıpır kıpır hareketlerle ile tepki verebilir. Sosyal becerilerini bilemeye hazırdır, bu yüzden onu aile aktivitelerine dâhil edin. Örneğin, akşam yemeğinde onu masaya getirin veya işiniz yaparken bebeğinizi yanınızda bulundurun.

11.Hafta: Bebeğiniz artık daha uzun süre uyanık kalıyor. Dünyası hakkında bilgi edinmek için endişeli olabilir ve her zaman oyun seçiminizle ilgilenmeyebilir. Başını çevirir ve uzaklaşırsa bu, başka bir şeye geçmeye hazır olduğu anlamına gelir.

12.Hafta: Bu dönemde bebeğiniz sonsuz bir büyü kaynağı keşfeder: Elleri. Parmakların ve başparmakların ayrı olduğunu fark eder. Ayrıca ellerini bir araya getirebilir, onlara bakabilir, sonra da tatmak için ağzına koyabilir. Ona kadife bir eşarp veya elastik bir oyuncak gibi hissetmesi için farklı dokular sunarak bu harika nesneleri denemesine izin verin.

3.Ayda Gelişimsel Aşamalar

13.Hafta: Bebeğiniz size tatlı gülümsemeler ve değişik sesler vermenin yanı sıra, uzun süreli bir şekilde güler, kıkırdar ve gevezelik yapar.

14.Hafta: Çıngıraklar ve sallanan oyuncaklar, 14 haftada bebeğinizi eğlendirmekten daha fazlasını yapar, el ve göz becerilerini geliştirir. Ayrıca bebeğiniz çok dokulu oyuncaklar, parlak renkler ve ses çıkaran şeyler ile de ilgilenir.

15.Hafta: Nispeten hareketsiz bir bebeğe artık güle güle deyin. 15. hafta civarında, küçük çocuğunuz ya arkadan öne ya da önden arkaya doğru dönmeye başlayabilir. Güvenlik önlemi olarak, yatakta veya yüksek bir yüzeyde asla yalnız bırakılmadığından emin olun.

16.Hafta: Bebeğiniz gün geçtikçe güçleniyor. Karnının üstüne yerleştirildiğinde buna karşı çıkabilir, ancak boynunu, göğsünü, göğüs kafesini ve kol kaslarını geliştirmesi için her gün karın üstü zamana ihtiyacı vardır. Bu kas grupları, yuvarlanmak, oturmak ve sürünmek için gereklidir. Yerdeyken ona katılın ve görüş alanının dışında bir yerde konuşun. Sizi ararken bulamadığında birkaç dakika huzursuzluktan rahatsız olmaya başlayacak.

4.Ayda Gelişimsel Aşamalar

17.Hafta: Bebeğiniz muhtemelen herkesi (kendisi de dâhil olmak üzere), çekici sesler çıkararak eğlendirir. Karnı gıdıkladığında gülecek ve benzer sesler çıkararak sözlerinizi taklit edecek. Sohbet ederek ve mümkün olduğunca onunla göz teması kurarak hem egosunu hem de konuşma becerilerini geliştirin.

18.Hafta: Bebeğinizin kendi kendine barış içinde oynamasını görmek hoş bir sürpriz olabilir. Şimdi görme keskinliği ve derinlik algısı da gelişiyor. Kendini öğrenmek için oyunda gözlerini ve ellerini kullanmakla çok meşgul olacak.

19.Hafta: Bebeğinizin babası ‘baa baa’ yı açıkça duyduğunu iddia ediyor. Ancak, 19 haftada, bebeğinizin çıkardığı bu sesler hiçbir şey ifade etmiyor. O sadece ünsüzleri ünlü seslerle bir araya getiriyor. Bir şeyleri tanımlayarak sesleri anlamlarla ilişkilendirmesine yardımcı olabilirsiniz. Kitaplarındaki resimleri işaret edebilir ve isimlerini söylerken gözlerine, burnuna ve ağzına dokunabilirsiniz. Çok geçmeden, ikinizi de adınızla arayacaktır.

20.Hafta: Şimdiye kadar bebeğiniz kim olduğunuzu tam olarak biliyor ve hatta kendini tanımaya başlıyor. Aynada yansımasını gördüğünde gülümser ve bazı kişilik özellikleri sergilemeye başlar. Yüzünü izleyerek farklı duyguları nasıl ifade ettiğine tanık olacaksınız.

5. Ayda Gelişimsel Aşamalar

21.Hafta: Bebeğiniz beşinci aya ulaştığında hareket halindedir. Yeni bir görünüm elde etmek için yönünü çevirebilir. Onu yere koyun ve kendi kendine eğlenmesine izin verin. (Elbette ona göz kulak olarak.)

22.Hafta: Bu hafta bebeğinizin en sevdiği deney her şeyi ağzına sokmak olacak. Ayrıca oyuncaklarını yere bırakma ve yaptıkları farklı sesleri karşılaştırma gibi yeni deneyler de yapıyor.

23.Hafta: Bebekler baştan aşağı kas koordinasyonu geliştirir. 23 haftaya kadar muhtemelen üst vücudunda güç kazandı ve sıra bacaklarına geldi. İlerlemesine yardımcı olmanın bazı yolları: Ayaktayken onu kucağınızda tutun ve yavaşça zıplayın veya yerdeki oturma pozisyonuna geçin.

24.Hafta: Bebeğiniz bu dönemde isimleri, "hayır" ve "güle güle" gibi temel kelimeleri ve tanıdık sesleri tanır. Nesneleri işaret ettiğinizde bakar ve onları adlandırdığınızda nesneleri işaret edebilir.

6.Ayda Gelişimsel Aşamalar

25.Hafta: Bebeğin büyük başarılarından bazıları olan oturma, emekleme, yürüme önümüzdeki birkaç ay içinde çok farklı oranlarda gerçekleşebilir. Bebeğiniz oturmaya çalışırken daha istikrarlı olabilir, ancak yine de yardıma ihtiyacı vardır. Düşmeleri hafifletmek için onu birkaç yastıkla destekleyin.

26.Hafta: Bebeğiniz hala bir büyücü, ama yabancılara gülümsemek konusunda daha seçici olabilir. Sizden uzakta olmaktan bile korkuyor olabilir. Endişelerini yatıştırmaya yardımcı olmak için, yemekten kısa bir süre sonra yanından ayrılmayı deneyin. Programınıza sadık kalın ve ona güven duygusu vermek için bir "hoşça kal" rutini oluşturun.

27.Hafta: Bebeğinizin yere bir şeyler düşürdüğünü fark etmiş olabilirsiniz. Bu eylem ona neden ve sonuç ilişkisi hakkında bilgi verir. Beklediği yanıtı aldığında, dünyanın nasıl işlediğine dair anlayışını da pekiştirir.

28.Hafta: 28. haftaya kadar bebeğiniz ellerini daha gelişmiş şekillerde kullanır ve yemek yediğiniz masayı silerken sizi alkışlamaya veya taklit etmeye başlayabilir. Kendini de beslemeye başlama konusunda hazır olabilir, bu yüzden ona yumuşak yiyecekler sunun (yiyeceklerin tehlikelerinin olmadığından emin olun).

7.Ayda Gelişimsel Aşamalar

29.Hafta: Bebeğiniz daha gelişmiş sosyalleşme yolları için heveslidir. Cee-ee ve diğer grup oyunlarına düşkündür.

30.Hafta: Bebeğiniz henüz emeklemeye başlamadıysa, bu başarı için gerekli kas koordinasyonuna ve gücüne hâkim olmakla meşguldür. İlk denemesi "sürünmek" olabilir (karnını iterek). Sonra ellerini, dizlerini ve kafasını yukarı kaldırabilir. Ona pratik yapması ve cesaret kazanması için bolca zaman tanıyın.

31.Hafta: Bebeğinizin elleri küçük pençelerden küçük aletlere dönüşür. Cılız şekilde bir şeyler kapmak yerine, başparmağını ve işaret parmağını nesneleri almak ve tutmak için nasıl kullanacağını öğrenir. Bu "kıskaç kavraması" önümüzdeki birkaç hafta içinde daha da gelişecektir. Boğulma tehlikesi içeren nesneleri yerden ve meraklı parmaklarından uzak tutmak konusunda da daha dikkatli olun.

32.Hafta: Bebeğiniz kendini yukarı çekmek için hala küçük olmasına rağmen, elleri serbestken mobilyalara yaslanabilir. Altına kilim veya battaniye koyarak düşüşleri yumuşatın.

8.Ayda Gelişimsel Aşamalar

33.Hafta: Küçük adamın şimdi kendi fikirleri var ve ne yaptığını ve neyi sevmediğini size bildireceğinden artık emin olacak. Bu durum bazen sinir bozucu olsa da, bebeğinizin duygularını denediğini ve çevresini nasıl kontrol edeceğini öğrendiğini unutmayın.

34.Hafta: Son birkaç hafta içinde bebeğiniz bacaklarında ve ayaklarında daha fazla koordinasyon ve güç geliştirdi. Sonunda ayakta durma pozisyonuna nasıl geçeceğini bulmuş olabilir. En sevdiği oyuncaklardan birini sağlam bir sandalyenin üstüne koyarak onu ayakta durmaya teşvik edin. Ona oyuncağın orada olduğunu söyleyin ve kalkması için onu cesaretlendirin.

35.Hafta: Bebeğiniz heceleri birbirine bağlar ve ünlü seslerle farklı ünsüzleri birleştirir. "Top" ve "şişe" gibi yaygın kelimeleri anlayabilir. Ona kitap okuyarak ve nesneleri tanımlayarak bilgiye olan açlığını giderin. Her kelimeyi alıyor!

36.Hafta: Yaklaşık sekiz veya dokuz ayda bir bebek deneyimlerinden anılar oluşturabilir. Bir topa bakabilir, nasıl hareket ettiğini hatırlayabilir ve sonra onu itebilir. Hatta bir tavaya ellerini sürterek ve bir kaşıkla vurarak gürültü yapmak gibi kendine hedefler bile belirleyebilir.

9.Ayda Gelişimsel Aşamalar

37.Hafta: Henüz yapmadıysanız, evinizi inceleyin ve tehlikeli nesneleri güvenli bir şekilde bebeğinizin erişemeyeceği bir yere koyun. Merakı sınırsızdır ve hareketliliği onu daha da ileriye götürür.

38.Hafta: 38. hafta civarında, bebeğiniz gittiği her yerde bir iz bırakacaktır. Evin etrafında dolanırken bir yerleri dağıtabilir. Bu süreçte yorulsanız da bu merak, gelişiminin doğal bir parçasıdır.

39.Hafta: Bebeğinizin ağzına her zaman bir şeyler yapıştırdığını anlıyorsanız, muhtemelen haklısınız demektir. 8 – 12 aylık bebekler uyanık vakitlerinin en az yüzde 20’sini sakız gibi nesnelerle ya da küçük nesneleri ağızlarına vurarak geçirirler.

40.Hafta: Siz gün içerisinde sıradan işler yaparken, bebeğiniz sizi dikkatle izliyor. Ayrıca sizi taklit etmeye de başlıyor. Eğer ona şans verirseniz, diş fırçasını alıp dişlerini fırçalamayı veya saçlarını taramayı deneyebilir. Taklit etmek bebeğinizin öğrenmesi için önemli bir yoldur.

10.Ayda Gelişimsel Aşamalar

41.Hafta: Son üç geceyi bebeğinizin ısrarı üzerine aynı kitabı tekrar okuyarak geçirmiş olabilirsiniz. Her sayfaya odaklanır ve aynı görüntüleri görüp aynı kelimeleri tekrar tekrar duyarak kendini rahat hisseder. Onun istekleriyle savaşmayın; bu onun özgüvenini arttırıyor.

42.Hafta: Bebeğiniz sürekli olarak yeni ve daha hızlı hareket etmenin yollarını keşfediyor. Mobilyaya tutunurken muhtemelen hareket halinde ve hatta yardımsız birkaç adım bile atıyor olabilir. Bacaklarını kullanarak ne kadar çok pratik yaparsa, o kadar güçlü ve koordineli olur.

43.Hafta: Bebeğiniz artık nesneleri göremese bile var olduğunu biliyor. Başka yere konmuş kitap için battaniyenin altına bakacak ya da bir oyuncağını kutusuna bırakacak. Bu nesne kalıcılığı kavramını, ilkel bir saklambaç oyunu oynayarak güçlendirebilirsiniz. Bir oyuncağı bir bardağın içinde saklayın ve onu bulmasına izin verin.

44.Hafta: Bebeğiniz, kendi dünyasında göz hizasında yer alan şeylerden daha çok şey olduğunu keşfetti. Merdivenlerin ve mobilyaların cazibesine karşı koyamaz, bu yüzden güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun.

11. Ayda Gelişimsel Aşamalar

45.Hafta: Bu dönemde, bebeğiniz kendi kendine beslenmeyi tercih edebilir ve yemek zamanlarında sizden kaşık bile isteyebilir. Bu uygulama onun ince motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.

46.Hafta: Bebeğinizin kişiliği şu an gerçekten çiçek açıyor. Kendi fikirlerini geliştiriyor ve insanlar ve etkinlikler için tercihlerini ifade etmekten çekinmiyor. Bebek bezi değişiklikleri çok zorlu mücadeleler haline geliyorsa, kendi yeni bağımsızlığını geliştirdiğini unutmayın – bu gelişimde olumlu bir adımdır.

47.Hafta: Giderek daha mobil hale gelen bebeğinize kazalarını sınırlaması için kurallar koyun. Keşif yoluyla öğrenmesi önemli olsa da, bazı sınırlara ihtiyacı vardır. Bunu ona basit talimatlar ve gösteriler sağlayarak yapın.

48.Hafta: Bebeğiniz henüz yürümüyor olabilir, ama kesinlikle etrafta dolaşmaya çalışıyor. Koltuğa çıkar, adım atarken ellerinizi tutar ve oturmak bile istemeyebilir. Bu büyük bir gelişimsel aşamadır, ancak bebekler ilk yardımsız adımı 8 – 15 ay arasında atabilir. Yürüme becerileri için ona oyuncaklar sağlayarak ve hareketlerini teşvik etmek için stratejik alanlara mobilya yerleştirerek yardımcı olabilirsiniz.

12. Ayda Gelişimsel Aşamalar

49.Hafta: Bebeğinizin yeni bağımsızlığının küçük bir sorunu var: Güvensizlik. Kendi başına bir şeyler yaparak, sizden ayrı bir varlık olduğunu fark eder. Yabancılarla ilgili kaygısı da geri dönmüş olabilir. Size ihtiyacı olduğunda size yakın kalarak ve döndüğünüzde ona dikkatinizi vererek ona güvence verin.

50.Hafta: Günün sonunda çökmeye hazır olabilirsiniz, ancak bebeğiniz uyumak için yeni başarılarından dolayı çok heyecanlıdır. Son beslenmesi sırasında, karanlık bir odada onu kollarınızda tutun ve şarkı söylerken hafifçe sallayın. Dinlendirici bir uyku zamanı rutini oluşturun.

51.Hafta: Bebeğiniz bir şeylerle ne kadar iyi başa çıkabileceğini öğreniyor. Her elinde bir eşyaya tutabileceğini keşfeder ve hatta daha fazlasını almak için birini kolunun altına bile koyabilir.

52.Hafta: Bebeğinizin yeni yaşı kutlu olsun! Siz bebeğinizin geçen yıl hayatınıza girmesinden bu yana yaptığı başarıları ve değişiklikleri gözden geçirirken, o da size kendi hediyesini verebilir: Ebeveynlerine anne ya da baba diyerek. Daha fazla kelime kullanma eşiğinde, yavaş ve anlaşılır bir şekilde konuşarak dile olan ilgisini teşvik edin. Çünkü onu ömür boyu öğrenmeye hazırlıyorsunuz.

Kaynakça: https://www.parents.com/baby/development/growth/baby-development-week-by-week

Benzer Makaleler

Sizin için seçilmiş güncel içerikler

Deneyimimizi geliştirmek için çerezler kullanıyoruz