
Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?
Çocuğunuz için en iyi terapötik müdahaleye karar verirken, ne tür bir tedavi yaklaşımı seçerdiniz? Zihinsel sağlık tedavisini denemek isteyebilirsiniz ancak tüm hizmet sağlayıcıların farklı düşünce ve felsefe modelleri altında çalıştıklarından seçiminiz konusunda dikkatli olun. Semptomların azaltılması konusunda bilişsel bir davranışçı yaklaşım için bir öneri almış olabilirsiniz ve bunun diğer tedavi yöntemlerinden nasıl farklı olduğuna dair hiçbir fikriniz olmayabilir.
İşte Bilişsel Davranışçı Terapinin temel özellikleri:
Bilişsel Davranışçı Terapi, duygu, düşünce ve davranışlarımızın karşılıklı ilişkisine dikkat çeken bir tedavi yaklaşımıdır. Eğer bir kişi “ben aptalım” tarzında olumsuz düşüncelere sahipse, bu olumsuz düşünme dalgasına paralel olarak olumsuz duygu ve davranışlar sergileyecektir. “Ben aptalım” veya “Değersizim” gibi düşünceler, üzüntü veya hayal kırıklığı duygularını hızlandırır ve bu olumsuz içsel inançları yerine getirmeye devam eden olumsuz davranışları kolaylaştırır. Aksine, eğer bir kişi “Akıllıyım” veya “Yetenekliyim” gibi olumlu düşünceler yaşarsa, duygu ve davranışları da doğal olarak olumlu olacaktır.
Bilişsel davranışçı terapinin amacı, hastanın uyumsuz düşünce kalıplarını tanımasına yardımcı olmak ve daha sonra olumsuz davranış ve duyguları kolaylaştıran çekirdek inançları ortadan kaldırmaktır. Terapist, vakanın “akıllı olmadığı” inancını desteklemesi gerektiğine dair kanıtları ele alır ve ardından tipik, olumsuz geri bildirimleri azaltmak için vakayı daha rasyonel, destekleyici bir kendi kendine konuşma ile destekler. Örneğin, bir vaka matematik testinde başarısız olduğu için “zeki” olmadığını düşünürse, terapist vakanın bunun bir test olduğunu görmesine yardımcı olur, bu sonucun zekâ düzeyini değiştirmediğini ve bunun sadece bir test olduğunu ve vakaya diğer testlerin çoğunda başarılı olabileceğini anlatır. Daha sonra vaka, duygu ve davranış biçimini değiştirmek için olumsuz düşüncelerini daha dengeli, rasyonel düşüncelerle değiştirebilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi, çeşitli semptomlar ve anksiyete bozuklukları, depresyon ve davranışsal zorluklar gibi zihinsel sağlık bozuklukları ile ilişkilidir. Bu alanda eğitimli terapistler etkileşimli, çözüm odaklı bir şekilde ve vakayla ilgili olan problemleri çözme konusunda birlikte çalışırlar. Terapist, hastaya uyumsuz / olumsuz düşünce kalıplarını tanıması ve daha sonra olumsuz düşünme, duygu ve davranış döngüsünü tersine çevirmesi için olumsuz düşünmeyi olumlu, başa çıkma becerileri ile değiştirme konusunda eğitir.
Kaynakça: https://www.nspt4kids.com/specialties-and-services/mental-health/cognitive-behavioral-therapy/
Benzer Makaleler
Sizin için seçilmiş güncel içerikler