Diyabet Nedir?

Diyabet Nedir?

Diyabet hayatın her kesiminden herkesi etkileyebilir. Dünya çapında 422 milyondan fazla insanda şeker hastalığı var.

 

Peki Diyabet Nedir?

Diyabet, normalden daha yüksek kan şekeri seviyelerine neden olan ciddi bir durumdur. Diyabet, vücudunuz adacıklar adı verilen pankreastaki özel hücreler tarafından yapılan bir hormon olan kendi insülinini yapamadığında veya etkili bir şekilde kullanamadığında ortaya çıkar. İnsülin, yediğiniz gıdalardaki şekerin (glikoz) girmesine izin vermek için hücrelerinizi açmak için bir "anahtar" görevi görür. Daha sonra vücudunuz bu glikozu enerji için kullanır.

Ancak şeker hastalığında, şeker hastalığına neden olacak bazı önemli şeyler ters gidebilir. Tip 1 ve tip 2 diyabet, hastalığın en yaygın formlarıdır, ancak hamilelik sırasında ortaya çıkan gebelik diyabeti gibi başka türler ve diğer formlar da vardır.

 

Tip 1 Diyabet  

Daha önce juvenil diyabet olarak bilinen tip 1 diyabet, hastalığın en şiddetli şeklidir. Diyabetli kişilerin yaklaşık% 5’i tip 1 diyabete veya insüline bağımlı diyabete sahiptir. Tip 1 diyabet, genellikle çocuklarda ve gençlerde geliştiği için juvenil diyabet olarak da adlandırılır. Ancak her yaştan insan tip 1 diyabet geliştirebilir.

Tip 1 diyabette vücudun bağışıklık sistemi pankreastaki insülin üreten adacık hücrelerine saldırır. Adacık hücreleri kandaki glikozu algılar ve kan şekerini normalleştirmek için doğru miktarda insülin üretir. Vücudun kendi hücrelerine yapılan bu saldırı, otoimmün hastalık olarak bilinir. Bilim adamları, otoimmün saldırının neden gerçekleştiğinden emin değiller.

Ancak insülin üreten hücreler yok edildiğinde, kişi artık kendi insülinini üretemez. Böylece şeker kanda kalır ve birikir. Sonuç olarak, vücudun hücreleri açlıktan ölür. Ve tedavi edilmezse, yüksek kan şekeri seviyeleri gözlere, böbreklere, sinirlere ve kalbe zarar verebilir ve ayrıca komaya ve ölüme yol açabilir.

Bu nedenle, tip 1 diyabet, günlük bir insülin tedavisi rejimi ile tedavi edilmelidir.

 

Tip 1 Diyabetin Uyarı İşaretleri Nelerdir?

Tip 1 diyabetin başlangıcı çok hızlı gerçekleşir. Aşağıdaki belirtiler aniden ortaya çıkabilir ve gözden kaçamayacak kadar şiddetlidir:

  • Artan susuzluk
  • Artmış idrara çıkma (tuvalet eğitimi almış çocuklarda yatak ıslatma meydana gelebilir)
  • Hızlı ve açıklanamayan kilo kaybı
  • Aşırı açlık
  • Aşırı zayıflık veya yorgunluk
  • Olağandışı sinirlilik
  • Bulanık görme
  • Mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı
  • Hoş olmayan nefes kokusu
  • Kaşınan cilt

 

Tip 1 Diyabet Tedavisi

Tip 1 diyabet, insülin enjeksiyonu yapılarak veya bir insülin pompası veya başka bir cihaz kullanılarak tedavi edilir. Bu harici insülin kaynağı artık glikozu vücut hücrelerine getiren "anahtar" olarak hizmet ediyor. İnsülin almanın zorluğu, tam olarak ne kadar insülin alacağını bilmenin zor olmasıdır. Tutar, aşağıdakiler dahil birçok faktöre bağlıdır:

  • • Gıda
  • • Egzersiz yapmak
  • • Stres
  • • Duygular ve genel sağlık

Bu faktörler her gün çok değişiyor. Bu nedenle, hangi dozda insülin alacağına karar vermek karmaşık bir dengeleme eylemidir. Çok fazla insülin alırsanız, kan şekeriniz tehlikeli derecede düşük bir seviyeye düşebilir. Buna hipoglisemi denir ve yaşamı tehdit edebilir.

Çok az insülin alırsanız, kan şekeriniz tehlikeli derecede yüksek bir seviyeye çıkabilir. Hücreleriniz ihtiyaç duydukları şekeri veya enerjiyi almıyor demektir. Buna hiperglisemi denir. Yukarıda belirtildiği gibi, yüksek kan şekeri seviyeleri uzun vadeli komplikasyonlara yol açabilir ve ayrıca yaşamı tehdit edebilir.

Günümüzde, insanların kan şekeri seviyelerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olurken, şeker hastalığının tedavisine yönelik araştırmalar da ileriye doğru ilerlemektedir.

 

Tip 2 Diyabet

En yaygın diyabet türü, tip 2 diyabet veya insüline bağımlı olmayan diyabet olarak adlandırılır. Diyabetli kişilerin yaklaşık% 90’ı tip 2’ye sahiptir. Tip 2 diyabet, tipik olarak 35 yaşından sonra geliştiği için yetişkin başlangıçlı diyabet olarak da adlandırılır. Bununla birlikte, günümüzde giderek artan sayıda genç insan tip 2 diyabet geliştirmektedir.

Tip 2 diyabet hastaları kendi insülinlerinin bir kısmını üretebilirler. Çoğu zaman yeterli değildir. Ve bazen insülin, glikozun girmesine izin vermek için vücudun hücrelerini açmanın "anahtarı" olarak hizmet etmeye çalışır. Ancak bu anahtar işe yaramayabilir ve hücreler açılmayabilir. Buna insülin direnci denir. Tip 2 diyabet tipik olarak hareketsiz bir yaşam tarzına sahip aşırı kilolu kişilere bağlıdır.

 

Tip 2 Diyabetin Uyarı İşaretleri Nelerdir?

Tip 2 diyabetin semptomları, tip 1 diyabetin semptomlarına benzer. Ancak tip 2 diyabetin başlangıcı genellikle daha yavaştır ve semptomlar, tip 1 diyabetliler kadar belirgin değildir. Bu nedenlerden dolayı birçok kişi yanlışlıkla uyarı işaretlerini gözden kaçırır. Ayrıca semptomların yaşlanma, aşırı çalışma veya sıcak hava gibi diğer koşulların belirtileri olduğunu düşünebilirler.

 

Tip 2 Diyabet Tedavisi

Tip 2 diyabet tedavisi, kan şekeri seviyelerini normalleştirmek için vücudun zaten ürettiği insülini daha iyi kullanın. Tip 2 diyabet için tedavi programları diyet, egzersiz ve kilo vermeye odaklanır. Kan şekeri seviyeleri hala yüksekse, vücudun kendi insülinini daha verimli kullanmasına yardımcı olmak için ilaçlar kullanılır. Bazı durumlarda insülin enjeksiyonları gereklidir.

 

Kaynakça

Bu makale Diabetes Research Institute Foundation tarafından yazılmıştır. Orijinal metni okumak isterseniz lütfen buraya tıklayın.

Benzer Makaleler

Sizin için seçilmiş güncel içerikler

Deneyimimizi geliştirmek için çerezler kullanıyoruz