Fiziksel Gelişim Öğrenmeyi Nasıl Etkiler?

Fiziksel Gelişim Öğrenmeyi Nasıl Etkiler?

Çoğu okul personeli; kalbin ve akciğerlerin güçlendirilmesi, kilo alımının önlenmesi, sağlıklı kemikler, iyi duruş ve daha fazlası gibi egzersizin fiziksel faydalarının farkındadır. Bununla birlikte, birçoğu okul performansıyla ilgili olarak fiziksel aktivitenin beyin gelişimini artırıcı potansiyelinin farkında değildir.

Fiziksel gelişim öğrenmeyi nasıl etkiler? Araştırma ne diyor?

Birçok öğrenci bu önemli fiziksel aktiviteyi gerçekleştirme fırsatlarını kaçırmaktadır. Örneğin, yıllar önce anaokulunda çocuklar çocuklara nasıl oynanacaklarını, dinleyeceklerini, kurallara nasıl uyacaklarını ve akranlarıyla nasıl etkileşime gireceklerini öğretmekti. Artık anaokulu öğretmenleri yapılandırılmış akademik eğitime daha fazla zaman harcamak zorunda kalıyorlar. Bu genellikle daha fazla oturarak çalışması süresi, daha az hareket ve aktif serbest oynatma süresi anlamına gelir.

Beden eğitimi dersi ve teneffüsler genellikle okuma ve matematik becerilerini iyileştirmek için daha fazla akademik zaman gerektiğinde kesilen ilk şeydir. Günün sonunda çocuklar hareketsiz modda çok fazla zaman harcıyorlar. Araştırmalar, bu yerleşik yaşam tarzının bilişsel gelişim üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu göstermektedir.

Fiziksel gelişim öğrenmeyi nasıl etkiler?

Kaba motor becerilerin önemi nedir?

Kaba motor becerileri, vücuttaki daha büyük kasları hareket ettirmek, döndürmek, yürümek, koşmak, atlamak, sıçramak, atlamak ve daha fazlası için tanımlanır. Bu tür fiziksel aktivitelere düzenli katılım, geliştirilmiş akademik performans ve dikkat ve hafıza gibi önemli okul etkinliklerinin işlevleri ile ilişkilendirilmiştir. Bir bebeğin desteksiz olarak oturabilme yeteneğinin bile nesneler hakkında bilgi edinme yeteneği üzerinde derin bir etkisi vardır.

Beyin egzersizin en büyük kazanımlarından biri, sinir hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olarak fiziksel öğrenme aktivitesini geliştirme yeteneğidir. Araştırmalar, fiziksel aktivitedeki artışın biliş üzerinde, özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencileri için önemli bir olumlu etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

Kaba Motor Becerilerin Faydaları ve Fiziksel Aktivite

Son araştırmalar fiziksel aktiviteye düzenli katılımın akademik performansı artırabileceğini göstermektedir. Müfredatlarına fiziksel aktivite ekleyen okullar, aktif olmayan dersleri olan akranlara kıyasla öğrencinin standart test puanlarında%6 artış göstermiştir. Kapsamlı bir araştırma incelemesinde, fiziksel aktivitenin çocukların başarısı ve bilişsel sonuçlar üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu, en büyük etkiye sahip aerobik egzersizin olduğu 59 çalışma yer almıştır. Haftada doksan dakika kardiyovasküler kondisyon, preadolesan çocuklarda çalışma belleğinin bilişsel kontrolündeki gelişmelerle ilişkilendirilmiştir. Bir okul sonrası program sırasında haftada 90 dakika orta ila kuvvetli fiziksel aktiviteye katılan çocuklar, çalışma belleğinde iyileşme göstermişlerdir. Fiziksel aktivite molalarını içeren fiziksel olarak aktif derslerin dikkat dağınıklığı süresini azalttığı (%20,5) ve okuma, matematik, imla ve bileşik puanlarını geliştirdiği gösterilmiştir. Başka bir çalışmada, fiziksel olarak aktif derslere katılan çocukların matematik hız testi, genel matematik ve yazım puanlarında anlamlı ölçüde daha büyük kazanımlar elde edilmesine rağmen okuma puanlarında – okuma becerilerinde herhangi bir değişiklik görülmemiştir.

Beden eğitimi dersleri ve teneffüs, öğrencilere okul günü boyunca fiziksel aktiviteyi artırma fırsatı sunar. Rağmen, bazen bu dönemlerde bile çocuklar hareketsizdir. Araştırmalar beden eğitimi derslerinde fiziksel aktiviteye katılan çocukların hafızasını güçlendirebileceğini göstermiştir. Birçok çalışma fiziksel aktivitenin ne kadar kuvvetli olduğunu akademik performans üzerindeki etkilerindeki artış ile göstermektedir.

Akut fiziksel aktivite nöbetlerinin bile bilişi geliştirdiği gösterilmiştir. Bir çalışma, 20 dakikalık koşu bandı eğitimini ılımlı bir hızda tamamlayan ergenlik çağındaki çocukların okuma, heceleme ve aritmetik konusundaki test sorularına daha doğru bir şekilde yanıt verdiğini ve oturan çocuklara göre daha iyi bir okuduğunu öğrendiklerini ortaya koydu. Ek olarak, çocukların öğrenme görevlerini daha hızlı ve daha doğru bir şekilde tamamladıkları, fiziksel aktiviteden sonra sınıf seviyelerinin üzerinde okuma olasılıkları daha yüksektir.

Kaba motor beceriler fiziksel aktivite konsantrasyonunu nasıl etkiler?

Öğretmenler öğrencilerin dikkatini çekmek ve odaklarını sürdürmek için ne kadar çaba harcandığını çok iyi bilirler. Öğretmenler sık ​​sık sorgulamayı, sınıfı dolaşmayı, ses tonunu değiştirmeyi ve daha birçok tekniği dener. Öğretmenlerin dikkat, konsantrasyon ve görev başında davranışlarını artırması için alternatif bir yöntem, okul günü boyunca fiziksel aktivite nöbetlerini dahil etmek olabilir. Araştırmalar, sınıf içi bir fiziksel aktivite programına katılan bazı çocukların görev içi davranışlarını yüzde 20 oranında iyileştirdiğini göstermiştir. Fiziksel aktivite ve okul performansı ile ilgili ek araştırmalar, fiziksel aktivitenin konsantrasyonu artırabileceğini ortaya koymuştur . Daha koordineli kaba motor becerileri gerektiren aktif dersler dengeleme, tepki süresi vb. akademik görevler üzerinde daha iyi yoğunlaşma ile ilişkilendirilmiştir.

Okul günü boyunca kaba motor becerileri / fiziksel aktiviteyi artırma önerileri

Bir okul gününe daha fazla fiziksel aktivite ve hareket molası katmanın birçok yolu vardır. Fiziksel aktivite süresini artırmanın en kolay yollarından biri beden eğitimi dersleri ve molalar eklemektir. Bununla birlikte, bir okul günü içinde başarılması en zor olanı hareketi arttırma olabilir çünkü oturarak öğrenmeye çok fazla zaman ayrılmıştır. Ek beden eğitimi ve dinlenme süresi mevcut değilse, okul gün boyunca fiziksel hareketin beyin molalarıyla birleştirilmesi üzerinde çalışın. Bir konudan diğerine geçişler sırasında, yerinde atlama, müzikle dans etme veya krikolar atlama gibi kısa egzersizler yapın. Öğretmenlerin hareketi akademisyenlerle birleştiren çok boyutlu dersler geliştirmelerine yardımcı olun. Çok sensörlü faaliyetler hareket süresini arttırmakla kalmayacak, aynı zamanda kinestetik öğrencilere akademik olarak gelişmelerine de yardımcı olabilirler.

Fizyoterapistler ve ergoterapistler okul ve topluluk üyeleriyle birlikte çalışarak çocukların fiziksel uygunluk, sağlık ve bilişsel işlev kalıplarında aktif değişiklikler yapmaya yardımcı olabilir!

Kaynakça : https://www.yourtherapysource.com/blog1/2020/04/26/gross-motor-skills-affect-academics/

Benzer Makaleler

Sizin için seçilmiş güncel içerikler

Deneyimimizi geliştirmek için çerezler kullanıyoruz