
DIR Floortime (Developmental, Individual-differences, Relationship-based) bir terapi yaklaşımıdır ve özellikle otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklarla çalışmak için geliştirilmiştir. DIR Floortime, çocuğun bireysel özelliklerini ve ilgi alanlarını dikkate alarak, onun gelişimini destekleyen ve ilişki kurmayı teşvik eden bir yaklaşımdır.
DIR Floortime'ın amacı, çocuğun motor becerilerini, sosyal etkileşimini, duygusal bağlantılarını ve bilişsel gelişimini teşvik etmektir. Bu terapi yöntemi, çocuğun ilgi alanlarına katılım sağlayarak, oyun ve etkileşim yoluyla onunla bağlantı kurmayı hedefler.
DIR Floortime yaklaşımını uygulamak için, uzmanlar genellikle eğitim ve sertifikasyon sürecinden geçerler. Sertifikasyon programları, eğitimler, atölyeler ve süpervizyon gibi bileşenleri içerebilir. DIR Floortime sertifikasyonu alan kişiler, bu yaklaşımı daha etkili bir şekilde kullanarak çocuklara destek olabilirler.
DIR Floortime sertifikasyon programları hakkında en güncel bilgilere ulaşmak için, bu konuda uzman olan eğitim kurumları, yerel sağlık kuruluşları veya mesleki derneklerle iletişime geçmeniz önerilir. Bu kurumlar size sertifikasyon süreci hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir ve sertifika programlarına nasıl başvuracağınızı açıklayabilir.
Tüm öğrenme ve gelişimimizin altında kimi kaynaklarda aşama, köşe taşı, ya da seviye olarak da adlandırılan 6 çeşit temel gelişimsel kapasite yer almaktadır. Özel gereksinimi olmayan çocuklar bu kapasitelerde göreceli olarak daha kolay bir şekilde ustalık kazanırlar. Çeşitli güçlükler yaşayan çocuklar ise becerileri yeterli olmadığından değil ancak biyolojik yeterlilikleri uzmanlaşmalarını zorlaştırdığı için bu alanlarda ustalık kazanamazlar ya da çok güç ustalaşırlar.
Bakıcılar, eğitmenler ve terapistler, bu becerileri ve bu beceriler üzerinde etkisi olan faktörleri inceleyerek ve de beceri yapılandırmalarını nasıl yapmaları gerektiğini öğrenerek gelişimsel güçlükleri olan çocukların bile söz konusu becerilerin çoğunu öğrenmelerini sağlayabilirler. 6 gelişimsel kapasitenin her birinin gelişim sürecinde sunulacak uygun duygusal yaşantılar, hayati öneme sahip bilişsel, sosyal, duygusal beceriler ile dil ve motor becerilerin aynı zamanda da benlik duygusunun gelişmesine ciddi düzeyde katkı sağlamaktadır.
DIR Floortime 201 Temel Uygulayıcı Sertifika Eğitimin Amacı: Bu kursta katılımcılar, çocuğun istenç ve güdülenmesine (motivasyon) bağlı olarak ilk 4 fonksiyonel duygusal gelişimsel kapasiteyi (düzenleme ve dünyaya karşı ilgi - birliktelik- amaçlı iki yönlü iletişim - benlik algısı ve karşılıklı sosyal problem çözme) desteklemek için gerekli yeterlilikleri öğrenir ve geliştirirler. Katılımcılar, etkileşimlerini özel gereksinimli çocuk ya da yetişkinin bireysel farkılıklarına göre yapılandırarak Floortime ilkelerini uygulamayı öğrenirler.
DIR Floortime 201 Temel Uygulayıcı Sertifika Eğitimi Koşullar, Değerlendirme ve Sertifikasyon
- Katılımcılar vaka sunumları, sınıf-içi katılım ve forumlarda sorulan sorulara verdikleri cevaplara göre değerlendirilirler.
- Katılımcıların, öğrenme çıktılarında listelenen dört alanın her birinde en az %80 düzeyinde başarılı olduklarının Eğitim Liderleri tarafından onaylanması gerekir.
- Bu kurs, her bir katılımcının DIRFloortime yeterliliklerini değerlendirmeye dayalı bir eğitimdir.
- Başarılı katılımcılara DIRFloortime® Temel Uygulayıcı Sertifikası (DIR-Temel) verilir ve ICDL internet sitesinde kayıtlı uygulayıcılar arasına alınır.
Dikkat!
- Bu kursa katılabilmek için katılımcıların ICDL onaylı DIR101: FLOORTIME® Temel Eğitim Kursu Katılım Belgesi’ne sahip olmaları gerekmektedir.
- Bu kursa katılanlara ICDL tarafından “DIRFloortime Temel Uygulayıcı Sertifikası” verilecektir.
- Bu kurs ilk dört işlevsel, duygusal, gelişimsel kapasite olan düzenleme, ilgi, amaçlı ve karşılıklı iletişim ve benlik algısı ve sorun çözme kapasitelerine dair bir eğitimdir. Katılımcılar vaka sunumları, ders sırasındaki katılım düzeyleri ve forum sorularına verdikleri cevaplara göre değerlendirilmektedir.
DIR®—DIRFloortime®
Bilimsel Dayanak
Aşağıda DIR® ve DIRFloortime® yaklaşımını destekleyen bilimsel kanıtların bir özeti sunulmuştur. Adı geçen araştırmalardan elde edilen kanıtlar olabilecek en üst düzey kanıtlardır. Sadece belli davranışlar üzerine odaklanan davranışsal yaklaşımlardan farklı olarak, DIR hem yaklaşım hem de etki olarak geniş bir doğaya sahip, bundan dolayı da araştırmalarda nicel verilerle desteklenmesi daha karmaşık olan disiplinlerarası, bireyselleştirilmiş, bireyi bir bütün olarak ele alan ve gelişimsel bir yaklaşımdır.
Buna karşın DIR® ve DIRFloortime® yaklaşımını destekleyen güçlü bir araştırma birikimi var ve elde edilen kanıtlar günden güne artmaktadır.
2011’den bu yana dört tane yansız seçilmiş kontrollü çalışma yayınlandı ve bu çalışmaların sonuçları, Floortime yaklaşımı ile çalışılan otistik çocukların ilerlemesinin diğer geleneksel davranışsal yaklaşımlarla çalışılan çocuklara nazaran anlamlı şekilde daha iyi durumda olduğunu gösteriyor (Solomon, vd., 2014; Casenheiser, Shanker & Steiben, 2011; Lal ve Chhabria, 2013; Pajareya ve Kopmaneejumruslers, 2011).
Bu çalışmalar aynı zamanda, bakıcı ile ilgili girişimlerde bulunmanın etkililiğini (Casenheiser, vd., 2011; Solomon, vd., 2014) ve de sıra alma, karşılıklı iletişim, sebep-sonuç ilişkisini anlama ve duygusal düşünme gibi kimi belli becerilerde gelişmeler kaydedildiğini aktarmaktadır (Lal ve Chhabria, 2013).
İlişki, etkileşim ve iletişim kurma gibi otizmin en temel güçlüklerini azaltma, bakıcı üzerindeki stresi indirgeme ve ebeveyn-çocuk ilişkisini iyileştirme anlamında DIRFloortime yaklaşımından daha güçlü ve iyi bir bilimsel araştırma desteğine sahip hernhangi bir müdahale programı yoktur.
Solomon, Necheles, Ferch ve Bruckman (2007) Project Home Danışmanlık Programı Otistik Çocuklar Oyun ve Dil Analizi’nin (PLAY) ön test ve son test değerlendirmelerini gerçekleştirmişlerdir. DIR modeline dayalı bu program, Amerika’da 17 eyalette 50 ayrı kurum tarafından kullanılmaktadır. Sonuçlar, çocukların Fonksiyonel Gelişim Düzeylerinde anlamlı farklılıklar olduğunu ve programa katılan ebeveynlerin %100’ünün programdan memnun olduklarını göstermiştir.
2002 yılında Salt, Shemilt, Sellars, Boyd, Coulson, ve Mc Cool tarafından gelişimsel, bireysel ve ilişki-temelli felsefeye dayanan bir yaklaşımın kullanıldığı rasgele seçilmiş kontrollü bir ön test/son test çalışması yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları sadece çalışılan becerilerde istatistiki açıdan anlamlı bir gelişme göstermekle kalmamış, aynı zamanda kontrol grubundaki bakıcılar stres seviyelerinde artış olduğunu bildirirken deney grubundaki bakıcılar uygulanan yaklaşımın stres seviyelerinde önemli ölçüde düşüş sağladığını bildirmişlerdir.
DIRFloortime’ın otistik çocuklarla kullanımını destekleyen verilerin bir kısmı da örnek olay çalışmalarından elde edilmiştir. Dioenne ve Martini (2011) ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişimde istatistiki açıdan anlamlı düzeyde ilerleme kaydettiklerini bildirmişlerdir. Wieder ve Greenspan, (1997, 2005) 8 ila 15 yıl arasında değişen kapsamlı örnek olay incelemeleri yapmışlardır.
Bu çalışmalar DIRFloortime’ın çocukların becerileri üzerinde kalıcı etkileri olduğunu ve bu yaklaşımı kullanan ailelerin çocuklarıyla duygusal bağlar geliştirdiklerini ya da güçlendirdiklerini göstermiştir.
Hem Floortime hem de diğer DIR tabanlı başka yaklaşımlara, kanıta dayalı terapi yaklaşımlarının değerlendirildiği pek çok çalışmada atıfta bulunulmaktadır. Bunun en son örneklerinden biri The Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology dergisinde yayınlanan “Otizm Spektrum Bozukluklarında Kanıta Dayalı Güncellemeler” makalesi olmuş ve bu makalede Floortime “Gelişimsel Sosyal Edimsel Ebeveyn Eğitimi” olarak tanımlanıp yoğunlaştırılmış DSP Ebeveyn Eğitimini ikinci dereceden kanıta dayalı, yani “Büyük Olasılıkla Etkili”, sınıflandırmasına dahil etmişlerdir (Smith ve Iadarola, 2015).
Aynı makalede, en son yapılan yansız klinik deneysel çalışmalar gibi Floortime ile ilgili son zamanlarda yapılmış başka çalışmalara da yer verilmiştir. Anlaşılan o ki, uygulayıcılar olarak yıllardır zaten bildiğimiz bir şeyi sonunda bilimsel araştırmalar da kanıta-dayalı bir şekilde ortaya koymaktadır.
Kanıtlarımız yeterince ikna edici ve her geçen gün daha da artıyor.
DIRFloortime, kesinlikle işe yarıyor!
Uyarılar!
1- DIR Floortime 201 Temel Uygulayıcı Sertifika Eğitimi Koşullar, Değerlendirme ve Sertifikasyon:
- Katılımcılar vaka sunumları, sınıf-içi katılım ve forumlarda sorulan sorulara verdikleri cevaplara göre değerlendirilirler.
- Katılımcıların, öğrenme çıktılarında listelenen dört alanın her birinde en az %80 düzeyinde başarılı olduklarının Eğitim Liderleri tarafından onaylanması gerekir.
- Bu kurs, her bir katılımcının DIRFloortime yeterliliklerini değerlendirmeye dayalı bir eğitimdir.
- Başarılı katılımcılara DIRFloortime® Temel Uygulayıcı Sertifikası (DIR-Temel) verilir ve ICDL internet sitesinde kayıtlı uygulayıcılar arasına alınır.
2. Bu kursa katılabilmek için katılımcıların ICDL onaylı DIR101: FLOORTIME® Temel Eğitim Kursu Katılım Belgesi’ne sahip olmaları gerekmektedir.
3- Bu kursa katılanlara ICDL tarafından “DIRFloortime Temel Uygulayıcı Sertifikası” verilecektir.
4- Bu kurs ilk dört işlevsel, duygusal, gelişimsel kapasite olan düzenleme, ilgi, amaçlı ve karşılıklı iletişim ve benlik algısı ve sorun çözme kapasitelerine dair bir eğitimdir. Katılımcılar vaka sunumları, ders sırasındaki katılım düzeyleri ve forum sorularına verdikleri cevaplara göre değerlendirilmektedir.
DİLGEM Seminer Kampanyaları ve Kayıt Bilgileri
Kontenjan ve Kayıt Süreci
- Seminer kontenjanı 19 kişi ile sınırlıdır.
İndirimler
Grup İndirimleri: İndirimsiz fiyat üzerinden;
- 5 kişilik gruplara → %10 indirim
- 10 kişilik gruplara → %20 indirim
Ödeme Seçenekleri
Havale / EFT ile Peşin Fiyatına 4 Taksit
- Kayıt işlemi sırasında ödeme yöntemi olarak HAVALE seçeneği tercih edilmelidir.
- İşlem tamamlandıktan sonra, ekranda belirtilen IBAN numarasına toplam tutarın dörtte biri yatırılmalıdır.
- Kalan tutar, her ay bir taksit olmak üzere üç eşit ödeme şeklinde tamamlanabilir.
Kredi Kartı ile 9 Taksit
- İndirimsiz fiyat üzerinden tüm kredi kartlarına 9 taksite kadar ödeme seçeneği bulunmaktadır.
İletişim ve Kayıt Bilgileri
- Kayıt işlemleri ve indirimlerden yararlanmak için 0 535 975 02 56 numaralı Telefon / WhatsApp Hattı üzerinden iletişime geçilebilir.
Eğitim Yeri ve Ulaşım Bilgileri
Eğitim Yeri: Eğitime 1 hafta kala açıklanacak.